Alles over elektrolyten

Alles over elektrolyten

Paarden verliezen 'zouten' bij het zweten, bekend als elektrolyten. Deze elektrolyten bevatten essentiële mineralen voor de spieren van het paard. Wanneer ondersteun je een paard met een elektrolytensupplement, en is een overschot aan elektrolyten schadelijk? Je leest het hier.

 

Zweet

Bij paarden en mensen produceert het lichaam zweet om warmte af te voeren. Zweet bevat elektrolyten, dus hoe meer het paard zweet, hoe meer elektrolyten er uit het lichaam verloren gaan. Zowel het water als de zouten die in het zweet verloren gaan, moeten worden vervangen om te zorgen voor rehydratatie, wat cruciaal is voor het herstel van de inspanning. De normale voeding van een paard is doorgaans niet rijk aan zouten, dus elektrolytensuppletie is noodzakelijk voor paarden die zwaar werk verrichten of zware prestaties moeten leveren.

 

Wanneer?

In essentie zijn elektrolyten mineralen die zouten vormen. Deze zouten lossen op in de bloedbaan van het paard. Ze zijn nodig voor de zenuwfunctie, de spierfunctie, de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en de hersenfunctie. Gras, hooi en commerciële voeders bevatten allemaal elektrolyten, meestal genoeg om normale paarden die niet of weinig zweten te onderhouden. Eenvoudig gezegd heeft een paard extra elektrolyten nodig wanneer het gedurende een bepaalde periode meer zweet dan normaal. Vooral paarden die duurprestaties leveren hebben elektrolytensuppletie nodig, zij verliezen over een langere periode zweet. Ook oudere paarden, met name die met de ziekte van Cushing, kunnen tijdens warme zomerdagen overvloedig zweten en hebben elektrolyten nodig.

 

Welk supplement kies ik?

Elektrolyten zijn beschikbaar in poedervorm. Een supplement als Foran Equine Equi-Lyte G kan worden toegevoegd aan voer of water. Foran Equi-Lyte G Sachets zijn deze elektrolyten in losse zakjes. Krachtige antioxidanten Vitamine C en E worden aan Equi-Lyte G toegevoegd om cellulair letsel te helpen verminderen en het herstel van de spieren te bevorderen. Elektrolyten zijn ook beschikbaar in een vloeibare vorm zoals Foran Equine Refuel Liquid en Refuel Gel. De laatste zit in een orale spuit, deze spuiten zijn vooral nuttig bij een wedstrijd voor een snelle en eenvoudige eenmalige toediening. Aan Refuel zijn ook B-vitaminen toegevoegd om het herstel van de spieren en de eetlust te bevorderen. Daarnaast bevat het supplement antioxidanten zoals vitamine C en E.

 

Drinkwater

Je moet nooit elektrolyten geven als het paard geen toegang heeft tot drinkwater. Elektrolyten zonder water zorgen ervoor dat het paard verder uitdroogt. Sommige paarden kunnen na de wedstrijd water weigeren, ook al zijn ze uitgedroogd. Het toevoegen van appelsap aan het water kan hen in de verleiding brengen om te drinken. Het dagelijks voeren van een elektrolytensupplement zal het lichaam van het paard niet "belasten". Het paard zal uitscheiden wat het niet dagelijks nodig heeft, een overschot aan elektrolyten is dus niet schadelijk. Maar het dagelijks toevoegen van elektrolyten aan paarden in training zal ervoor zorgen dat alle elektrolyten die tijdens de training verloren zijn gegaan, worden vervangen. Daardoor verbetert een elektrolytensupplement het herstel en de prestaties na de training.

 

Meer weten?

Heb je nog vragen of ben je op zoek naar specifiek advies voor jouw paard? Daarvoor kun je altijd bij Mirjam Horse Products terecht. Neem contact op via onze klantenservice, stuur een mail naar [email protected] of bereik ons via social media. Wij adviseren je graag!

 

Foto © Violeta Pencheva

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.