Wanneer moet ik vitaminen en mineralen voeren?

Wanneer moet ik vitaminen en mineralen voeren?

Vitaminen en mineralen zijn essentieel in het rantsoen van ieder paard. Ze zijn in veel verschillende vormen beschikbaar en alle informatie kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wanneer moet je vitaminen en mineralen toevoegen aan het dieet van je paard? Je leest het hier.

Uitgebalanceerd dieet

Wanneer je krachtvoer met een groot aandeel vitaminen en mineralen voert, kan het verwarrend zijn als een voedingsdeskundige je nog een vitaminen- en mineralensupplement aanraadt. Dit advies kan gebaseerd zijn op de hoeveelheid krachtvoer die je geeft; als het te weinig is, dan kan het zijn dat dit krachtvoer niet aan de dagelijkse behoefte van je paard voldoet. Voer je krachtvoer met weinig of geen vitaminen en mineralen, dan is het belangrijk om het rantsoen van je paard met een supplement aan te vullen. Dit om ervoor te zorgen dat hij een volledig uitgebalanceerd dieet krijgt. 

 

Essentiële aminozuren

Vitaminen en mineralen zijn van vitaal belang voor het paard, maar dat geldt ook voor bepaalde aminozuren. Er zijn elf essentiële aminozuren, dat wil zeggen dat het paard ze uit zijn voeding moet halen omdat hij ze niet zelf kan aanmaken. De aminozuren lysine en methionine zijn erg belangrijk, zonder deze aminozuren wordt het werk van de andere aminozuren beperkt. Een krachtvoer met slechte kwaliteit eiwitten of weinig eiwitten, bevat vaak onvoldoende van deze essentiële aminozuren. Daarom moet het dagelijks rantsoen van het paard worden aangevuld.

 

Aanvullen

Naast deze twee aspecten, zijn er meerdere redenen om het rantsoen van je paard aan te vullen met extra voedingsstoffen, bijvoorbeeld:

  • Bij een dikker paard dat weinig krachtvoer nodig heeft, om hem toch een volledig uitgebalanceerd rantsoen te geven
  • Bij het beperken van krachtvoer vanwege specifieke omstandigheden, zoals hoefbevangenheid of insulineresistentie
  • Bij paarden met een slechte eetlust, waardoor je de inname van voedingsstoffen op een geconcentreerde manier moet stimuleren en de inname van B-vitaminen moet verhogen om de eetlust te stimuleren
  • Bij een rantsoen met veel granen, zoals haver en gerst die van nature weinig vitaminen en mineralen bevatten; haver heeft bijvoorbeeld een laag calciumgehalte, dit verstoort de calciumfosforverhouding van het totale rantsoen
  • Bij paarden die enkel ruwvoer krijgen
  • Als je tegen een specifiek probleem aanloopt, bekijk daarvoor onze volledige collectie vitaminen en mineralen

 

Chevinal

Foran Equine Chevinal is een zeer smakelijk supplement dat een groot aantal verschillende vitaminen en mineralen bevat, plus de essentiële aminozuren lysine en methionine. Bij de bovenstaande situaties, is Chevinal een waardevolle oplossing. Dit caloriearme, goed gebalanceerde supplement om de opname van voedingsstoffen te stimuleren, is ideaal bij dikkere paarden. Bij deze paarden is het monitoren van de lichaamsconditiescore cruciaal, je moet streven naar een score van 3 op 5. Voeren doe je aan de hand van de conditie en de inspanning die het paard levert. Als het paard minder arbeid gaat verrichten, pas dan de hoeveelheid krachtvoer aan en geef een supplement als Chevinal om een evenwichtige voeding te behouden, zonder te veel calorieën.

 

Meer weten?

Heb je nog vragen of ben je op zoek naar specifiek advies voor jouw paard? Daarvoor kun je altijd bij Mirjam Horse Products terecht. Neem contact op via onze klantenservice, stuur een mail naar [email protected] of bereik ons via social media. Wij adviseren je graag!

Foto © Laila Klinsmann

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.