De vruchtbaarheid van de merrie beïnvloeden

  • Geplaatst op
  • Door Foran Equine
  • Geplaatst in Fokkerij
  • 0
De vruchtbaarheid van de merrie beïnvloeden

Een goed uitgebalanceerd dieet kan de vruchtbaarheid van een merrie en de dracht op verschillende manieren verbeteren. Met name het aantal en de kwaliteit van de eicellen, de omgeving voor de zich ontwikkelende foetus en de gezondheid van het pasgeboren veulen zijn beïnvloedbaar door voeding.

Het managen en optimaal voeren van een fokmerrie zijn van vitaal belang voor een succesvolle dracht. Een reeks factoren kan de vruchtbaarheid van de merrie negatief beïnvloeden, waarvan sommige eenvoudig te corrigeren zijn, terwijl andere een grotere uitdaging vormen of zelfs onvermijdelijk zijn, zoals bijvoorbeeld leeftijd.

 

Lichaamsconditie

Onderzoek heeft aangetoond dat er een direct verband bestaat tussen de lichaamsconditie en de vruchtbaarheid van merries. Bij merries die met goede tot matige lichaamsconditie (3-3,5 op 5) het seizoen ingaan, begint hun cyclus eerder dan bij merries in slechte lichaamsconditie. Merries met ondergewicht hebben meer kans op een onregelmatige ovulatie, verminderde opname en een verhoogde kans op vroege embryonale sterfte. Aan de andere kant hebben te dikke merries een lagere opname en meer kans op een langere hengstigheid, abnormale folikelrijping en/of insulineresistentie. Sommige zwaarlijvige merries kunnen de hele winter door blijven ovuleren wanneer de voortplantingscyclus gewoonlijk wordt stilgelegd. Dit heeft gevolgen voor de fokkerij-efficiëntie in het voorjaar. Jonge merries die onlangs uit de opfok zijn gekomen, zullen een hogere voedingsbehoefte hebben dan een volwassen fokmerrie, omdat de jonge merrie zelf ook nog groeit.

 

Vermijd gewichtsverlies

Gewichtsverlies 4 tot 8 weken voor het fokkerijseizoen, of tijdens de eerste 90 dagen van de dracht, kan het risico op vroegtijdige embryonale sterfte verhogen. Daarom moet het doel voor merries met overgewicht zijn om hun huidige conditie te behouden zonder verdere gewichtstoename te bevorderen. Een complete multivitamine en mineralensupplement zoals Foran Equine Chevinal kan worden gevoerd om ervoor te zorgen dat de optimale micronutriënten aanwezig zijn.

 

Aminozuren

Eiwit bestaat uit niet-essentiële en essentiële aminozuren. Deze laatste kunnen niet in het lichaam worden aangemaakt en moeten in de voeding worden opgenomen. Eiwit van goede kwaliteit is rijk aan deze essentiële aminozuren en speelt een belangrijke rol in de vruchtbaarheid. Onderzoeken hebben aangetoond dat merries die gevoed worden met een eiwitarm dieet meer kans hebben op vruchtbaarheidsproblemen, waaronder een vervijfvoudiging van het risico op embryonale sterfte.

 

Omega 3-vetzuren

Bepaalde omega 3-vetzuren kunnen helpen om de vruchtbaarheid van de merrie te verbeteren. Ze helpen de prostaglandineproductie te remmen, waardoor het onderhoud van het gele lichaam wordt verlengd. Dit kan vooral nuttig zijn voor merries die een geschiedenis van embryonale sterfte hebben. Bovendien is aangetoond dat omega-vetzuren ook zeer belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Lijnzaadolie zoals Foran Equine Kentucky Karron Oil is een rijke bron van omega-3-vetzuren, dit supplement levert omega 6 en omega 3 in een verhouding die vergelijkbaar is met die van gras. Foran Equine Kentucky Karron Oil heeft als bijkomend voordeel dat het geëmulgeerd is, waardoor het makkelijker opneembaar is.

 

Antioxidanten

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat oxidatieve schade schadelijk kan zijn voor de vruchtbaarheid, waardoor de kwaliteit van de eicellen afneemt, het aantal bevruchtingen afneemt en het risico op embryonale sterfte toeneemt. Het voeren van antioxidanten helpt tegen oxidatieve schade. Gras is doorgaans een goede bron van antioxidanten (bijv. vitamine E), maar slechte weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat er in het begin van het seizoen nog weinig gras is. Daarom kunnen merries profiteren van een specifiek antioxidantensupplement zoals Foran Equine V.S.L poeder of liquid, dat een mengsel van vitamine E en selenium (beide krachtige antioxidanten) bevat, plus essentieel aminozuur lysine.

 

Uitgebalanceerd dieet

Het verstrekken van uitgebalanceerd dieet is de basis voor de vruchtbaarheid en voortplanting van paarden. Het opnemen van aanvullende voedingsstoffen, waaronder omega-3-vetzuren en antioxidanten, kan echter bijdragen aan het voorkomen van vruchtbaarheidsproblemen.

 

Meer weten?

Heb je nog vragen of ben je op zoek naar specifiek advies voor jouw paard? Daarvoor kun je altijd bij Mirjam Horse Products terecht. Neem contact op via onze klantenservice, stuur een mail naar [email protected] of bereik ons via social media. Wij adviseren je graag!

 

Foto © Chippique Paardenfotografie

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.