Welke olie voer ik mijn paard?

Welke olie voer ik mijn paard?

In ons assortiment vind je verschillende oliën voor je paard. Maar waarom voer je olie? De meeste ruiters weten dat olie goed is voor het paard, maar de reden? Meestal wordt gezegd dat olie goed is voor de vacht, maar het heeft nog veel meer effect.

Wanneer je praat en leest over olie zul je regelmatig de termen omega 3 en omega 6 tegenkomen. Dit zijn vetzuren, belangrijk in het rantsoen van het paard. Wanneer je deze termen begrijpt, zal het eenvoudiger worden om je in te lezen in de beste olie.

 

Ontstekingen en ontstekingsremmend

Omega 3-vetzuren bevorderen de ontstekingsremmende werking van het lichaam en hebben positieve effecten op de gezondheid van het paard. Omega 6-vetzuren helpen juist het ontstekingsmechanisme. Dat klinkt negatief, maar het is juist belangrijk. Schadelijke bacteriën worden namelijk aangepakt middels kleine ontstekingen. Sommige onderzoeken in de humane gezondheidszorg laten zien dat een te hoog gehalte omega 6, in verhouding tot omega 3, de kans op een aantal ziekten kan verhogen. Ga daarom altijd op zoek naar een olie met minstens twee keer zo veel omega 3 als omega 6. 

 

Energie

Voordat je een olie kiest, moet je begrijpen waarom je olie voert en wat de vele voordelen zijn. Het energiegehalte in olie is een stuk groter dan die in graan. Daarom kunnen paarden die hard werken, minder eetlust hebben of met een bepaalde aandoening (zoals hoefbevangenheid) kampen, baat hebben bij een rantsoen met olie. 

 

Huid en haar

Het voeren van olie is heel goed voor de conditie van de huid en de vacht van het paard. Voor paarden met een droge, schilferige huid of een doffe vacht is het voeren van olie aan te raden. Onderzoek heeft aangetoond dat het voeren van omega 3 daarnaast gunstig kan zijn bij sommige allergiegerelateerde aandoeningen als zomereczeem. De olie helpt het paard tevens te voorkomen dat zijn geïrriteerde huid uitdroogt. 

 

Luchtwegen

Een in 2014 uitgevoerd onderzoek heeft aangetoond dat omega 3 gunstig is voor paarden die lijden aan een ontstekingsziekte aan de luchtwegen. De theorie hierachter is dat het voer een laagje olie bevat. Daardoor wordt het inademen van overtollig stof verminderd en krijgt het paard minder klachten aan zijn luchtwegen. 

 

Spijsvertering

Het is algemeen bekend dat het voeren van olie goed is voor de spijsvertering van het paard. Het is goed voor het vochtgehalte van de ontlasting en om de gezonde spijsvertering in stand te houden. Daarnaast kan olie nuttig zijn voor paarden die lijden aan maagzweren. Voor zulke paarden wordt een rantsoen met een laag zetmeelgehalte en een hoog oliegehalte geadviseerd. 

 

Spierbevangenheid

Olie is van toegevoegde waarde voor paarden met een spieraandoening, zoals tying up, maandagziekte of spierbevangenheid. Het wordt voor deze paarden aangeraden een rantsoen samen te stellen met weinig zetmeel en veel olie. Olie kan ervoor zorgen dat het paard toch genoeg energie heeft, zonder het risico op spierbevangenheid te vergroten.

 

Gewrichten

Meerdere onderzoeken bij zowel mensen als paarden tonen aan dat de opname van een evenwichtige olie ondersteunt bij de genezing van gewrichtsontstekingen. 

 

Vruchtbaarheid

Het toevoegen van omega 3 aan het rantsoen van een paard is gunstig voor de vruchtbaarheid bij zowel merries als hengsten. Suppletie met omega 3-vetzuren verbetert de follikelgroei, beïnvloedt hormoonconcentraties, verbetert de kwaliteit van het embryo en bevordert de algemene vruchtbaarheid. 

 

Kentucky Karron Oil

Foran Equine heeft een populair olieproduct in het assortiment: Kentucky Karron Oil. Deze lijnzaadolie is een sterke bron van zowel omega 3- als omega 6-vetzuren. Deze zijn samengesteld in de juiste verhouding; de omega-balans in lijnzaadolie is 4:1. Dit is dezelfde verhouding als in vers weidegras. Deze natuurlijke balans van omega-oliën is anders dan in geconserveerde voedergewassen zoals hooi, daar is het omega 6-niveau hoger. Komt een paard weinig in de wei en eet hij weinig vers gras, dan kan Kentucky Karron Oil de omegawaarden weer in balans brengen. 

Kentucky Karron Oil is een lijnzaademulsie van hoge kwaliteit. Deze olie heeft een hoge biobeschikbaarheid, dat zorgt ervoor dat de omega's beter worden opgenomen en ingezet door het lichaam. 

 

Meer weten?

Heb je nog vragen of ben je op zoek naar specifiek advies voor jouw paard? Daarvoor kun je altijd bij Mirjam Horse Products terecht. Neem contact op via onze klantenservice, stuur een mail naar [email protected] of bereik ons via social media. Wij adviseren je graag!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.